Encyclopedie

Zoek naar je favoriete dinosaurus en leer meer over deze dino in onze encyclopedie.

A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z

Heb je betreffende deze pagina van onze encyclopedie op- en/of aanmerkingen, aanvullingen, of mis je een dinosaurus op deze pagina, stuur dan een e-mail naar info@speelboer.com.
Wij nemen je e-mail in behandeling en zullen je berichten wat wij ermee gedaan hebben.
Alvast hartelijk dank voor je opmerkzaamheid.

Achelousaurus

Oorsprong naam: Afgeleid van Achelous, de Griekse God van de rivieren

Soort: Ceratops

Lengte: 6 meter

Tijdperk: Laat-Krijt (74 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika (Montana)

In 1985 werden de eerste fossiele resten van de Achelousaurus ontdekt. In eerste instantie werd gedacht dat deze overblijfselen van de Styracosaurus afkomstig waren. Hoewel de Achelousaurus qua uiterlijk wel iets wegheeft van de Styracosaurus, ontbreekt de hoorn op de neus die voor de meeste ceratopsen kenmerkend is. In plaats daarvan heeft de Achelousaurus een ruw verhoogd vlak op zijn neusbeen.

De Achelousaurus leefde vooral in bosrijke gebieden met een warm klimaat. Hij leefde in een kudde en at voornamelijk bodemplanten.

 

Acrocanthosaurus

Betekenis naam: Hoge doorn-hagedis

Soort: Theropode

Lengte: 12 meter

Tijdperk: Vroeg-Krijt (120 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika (Texas)

De Acrocanthosaurus was een van de grootse vleeseters die het dinosaurustijdperk gekend heeft. Hij behoort tot de familie van de Allosauridae. Het belangrijkste verschil met de Allosaurus is het zeil op de nek en rug van de Acrocanthosaurus. Dit zeil was ongeveer 35-50cm hoog. De functie van het zeil is nog onbekend; mogelijk werd het gebruikt voor communicatie, temperatuurregeling of vetopslag.

 

Afrovenator

Betekenis naam: Afrikaanse jager

Soort: Theropode

Lengte: 9 meter

Tijdperk: Midden-Late Jura (168-157 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Afrika

 

Agustinia

Oorsprong naam: Vernoemd naar de ontdekker Agustin Martinelli

Soort: Sauropode

Lengte: 15 meter

Tijdperk: Vroege Krijt

Leefgebied: Argentinië

Er zijn maar weinig fossiele resten van de Agustinia gevonden. Het belangrijkste kenmerk van deze dinosauriër zijn de pantserplaten op zijn rug, waardoor hij ook wel wat weg heeft van een Stegosauriër.

 

Alamosaurus

Oorsprong naam: Vernoemd naar Ojo Alamo-formatie in Nieuw Mexico

Soort: Sauropode

Lengte: 16 meter

Tijdperk: Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

Lange tijd werd gedacht dat de Alamosaurus de enige Sauropode dinosaurus was die in zijn tijd en zijn leefgebied voorkwam. Daarom werden alle fossiele resten van Sauropoden uit die tijd ondergebracht bij de Alamosaurus. Tegenwoordig wordt er gedacht dat er veel meer soortgelijke dinosauriërs tegelijkertijd met de Alamosaurus leefde. Het is dus niet bekend of de gevonden resten wel degelijk tot deze soort behoren of dat het eigenlijk andere Sauropoden zijn, die in hetzelfde gebied leefden.

 

Albertosaurus

Betekenis naam: Hagedis uit Alberta

Soort: Theropode

Lengte: 9 meter

Tijdperk: Late Krijt (70-68 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika

Hoewel je het niet zo zou zeggen, was de Albertosaurus een van de meest lichtgebouwde dinosauriërs van zijn soort. Zijn voorpoten waren heel klein, maar zijn achterpoten waren uitzonderlijk lang, waardoor hij sneller kon rennen dan de meeste Theropoden. Dit was ook wel nodig, want zijn menu bestond vooral uit Hadrosauriërs. Met zijn grote, sterke kaken en scherpe tanden kon hij deze in enkele happen uitschakelen.

In de tijd dat de Albertosaurus leefde trad er een klimaatverandering op, waardoor de plantengroei in zijn leefgebied veranderde. Sommige plantenetende dinosauriërs verdwenen hierdoor en maakten plaats voor andere. Omdat de Albertosaurus niet erg kieskeurig was wat zijn prooidieren betrof, kon hij zich echter uitstekend stand houden onder deze nieuwe omstandigheden.

 

Alioramus

Betekenis naam: Andere Tak

Soort: Theropode

Lengte: 6 meter

Tijdperk: Late Krijt (71-65 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Mongolië

Toen de botten van de Alioramus voor het eerst gevonden, werd duidelijk dat hij behoorde tot de groep van de Tyrannosauriërs, hoewel zijn bouw erg verschilde van de rest van de dinosaurussen in deze groep. Vandaar dat hij “Andere Tak” werd genoemd. De overblijfselen van de Alioramus zijn allen afkomstig van jonge dieren, waardoor het erg lastig is om een schatting te maken van zijn uiteindelijke lengte. Sommige wetenschappers denken zelfs dat het mogelijk is dat de Alioramus geen aparte soort is, maar een jong exemplaar van bijvoorbeeld de Tarbosaurus.

 

Allosaurus

Betekenis naam: Afwijkende hagedis

Soort: Theropode

Lengte: 13 meter

Tijdperk: Late Jura (150 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika, Portugal

De Allosaurus is een van de bekendste roofdieren uit het dinosaurustijdperk, waarschijnlijk doordat hij het grootste landroofdier was uit de Jura. Hoewel hij groot en zwaar was, was de Allosaurus redelijk lichtgebouwd en kon dus waarschijnlijk hard rennen. Hij was warmbloedig en had een goed stel longen, waardoor hij een sterk uithoudingsvermogen had. Net als alle Theropoden liep de Allosaurus op zijn achterpoten en waren zijn voorpoten erg kort. Wel waren deze voorpoten in bezit van drie krachtige klauwen, waardoor ze misschien functioneler waren dan de poten van zijn soortgenoten. Zijn schedel was langwerpig en zijn nek erg beweeglijk, wat de Allosaurus een enigszins sierlijk uiterlijk gaf.

De Allosaurus joeg vooral op grote planteneters. Wetenschappers zijn het er niet over eens of hij dit solitair of in groepen deed, aangezien er niet bekend is of hij intelligent genoeg was om in sociaal verband te kunnen leven.

 

Amargasaurus

Oorsprong naam: Vernoemd naar La Amarga, het gebied waarin zijn fossielen gevonden zijn

Soort: Sauropode

Lengte: 9-12,5 meter

Tijdperk: Vroege Krijt

Leefgebied: Argentinië

Vergeleken met andere Sauropoden was de Amargasaurus erg klein. Wel was het een opvallend dier, met een dubbele rij lange doornuitsteeksels op zijn nekwervels. Mogelijk zat hier een zeil, net als bij de Spinosauriërs. Het kan ook geweest zijn dat deze stekels gebruikt werden als verdediging of wapens tijdens een gevecht. In ieder geval maakten de uitsteeksels dat de nek een stuk minder beweeglijk was. De Amargasaurus zou zich dus niet op hebben kunnen richten om van de hogere bladeren te eten, zoals veel andere Sauropoden wel deden.

 

Amebelodon

Soort: Zoogdier

Hoogte: 3 meter

Tijdperk: Laat-Mioceen (9-8 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika, Azië

De Amebelodon was een olifantachtige, waarschijnlijk een voorouder van zowel de mammoet als de moderne olifant. Zijn 1 meter lange slagtanden bevonden zich aan zijn onderkaak, en waren afgeplat en schopvormig. Hiermee kon hij waterplanten uit rivieren scheppen.

 

Ampelosaurus

Betekenis naam: Wijnstok hagedis

Soort: Sauropode

Lengte: 15 meter

Tijdperk: Late Krijt (70 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Frankrijk

De Ampelosaurus heeft zijn naam niet gekregen omdat hij gelijkenis vertoont met een wijnstok, maar omdat zijn overblijfselen zijn gevonden in de buurt van een wijngaard in Frankrijk. Hij had zoals alle Sauropoden een lange nek en staart, en is met zijn 15 meter één van de grootste dinosauriërs van Europa. Het belangrijkste kenmerk van de Ampelosaurus was het pantser dat hij op zijn rug droeg.

 

Anatotitan

Betekenis naam: Grote Eend

Soort: Hadrosauriër

Lengte: 12 meter

Tijdperk: Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Anatotitan is nauw verwant aan de Edmontosaurus, er wordt tegenwoordig gedacht dat deze twee dinosauriërs misschien gelijk zijn. De Anatotitan was een van de grootste eendesnaveldinosaurussen, een planteneter zonder wapens om zich te verdedigen. Waarschijnlijk had hij een neuszak, die hij gebruikte om met soortgenoten te communiceren.

 

Andrewsarchus

Oorsprong naam: Vernoemd naar wetenschapper Roy Chapman Andrews

Soort: Zoogdier

Lengte: 5 meter

Hoogte: 2 meter

Tijdperk: Laat Eoceen

Leefgebied: Oostelijk Azië

De Andrewsarchus was een van de meest indrukwekkende landroofzoogdieren ooit. Hij was een vleesetend hoefdier, met een wolfachtig uiterlijk. Aan elke poot had hij vijf tenen die gelijkenis vertoonden met hoeven. Zijn kaken waren opvallend lang en krachtig en hij had sterke tanden, waarschijnlijk om botten te kunnen kraken zodat hij zich tegoed kon doen aan het beenmerg. Volgens veel wetenschappers was de Andrewsarchus te langzaam om op prooidieren te jagen, dus is het waarschijnlijk dat hij zich voedde met aas. Mogelijk joeg hij ook in groepen op tragere herbivoren.

 

Ankylosaurus

Betekenis naam: Gebogen hagedis

Soort: Ankylosauriër

Lengte: 6 meter

Tijdperk: Late Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Ankylosaurus had een platte en ronde romp, met brede heupen en korte poten. Zijn nek en kop waren kort en breed. De kaken van de Ankylosaurus waren opvallend krom en bevatten kleine tandjes die eindigden in een grote, kromme snavel. Hiermee kon de Ankylosaurus stukken van planten afrukken die hij geheel doorslikte en verder verteerde in zijn grote maagdarmkanaal.

De Ankylosaurus staat het meest bekend om zijn stevige rugpantser, dat bestond uit grote, platte beenplaten. Dit pantser diende als bescherming tegen de beten van vooral de Tyrannosaurus Rex, het gevaarlijkste roofdier in zijn omgeving. Ter verdediging tegen dit enorme roofdier was de Ankylosaurus ook nog in het bezit van een stevige beenknots aan het uiteinde van zijn staart, waarmee hij de T-rex dodelijk kon verwonden

 

Apatosaurus

Betekenis naam: Bedrieglijke hagedis

Soort: Sauropode

Lengte: 25 meter

Tijdperk: Laat-Jura (150 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika

De Apatosaurus staat ook wel bekend als Brontosaurus, wat “donderhagedis” betekent. Vroeger werd gedacht dat dit twee aparte dinosauriërs waren, maar tegenwoordig is bekend dat het om dezelfde soort gaat. De Apatosaurus was een van de grootste landdieren die ooit geleefd hebben. Hoewel hij erg lang was, was hij niet erg hoog (ongeveer 4,5 meter), omdat hij zijn nek niet ver op kon richten. Dit betekent dat hij óf alleen van de lagere begroeiing at, óf op zijn achterpoten kon staan tijdens het eten. Zijn voeding bestond uit naalden en twijgjes, die hij met zijn lange, dunne tanden van naaldbomen afschraapte en in hun geheel doorslikte.

De Apatosaurus had door zijn grootte niet veel te vrezen van roofdieren. Zijn belangrijkste vijand was de Allosaurus, waartegen hij zich wapende met zijn lange staart, die wellicht als een soort zweep gebruikt kon worden.

 

Argentinosaurus

Oorsprong naam: Vernoemd naar Argentinië, waar hij gevonden is

Soort: Sauropode

Lengte: Onbekend

Tijdperk: Vroege Krijt (95 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Argentinië

Hoewel de Argentinosaurus vaak genoemd wordt als de grootste dinosauriër ooit, is zijn precieze lengte nog steeds een punt van discussie onder wetenschappers. Schattingen variëren tussen de 22 en 35 meter. Waarschijnlijk voedde hij zich met bladeren uit de hoogste bomen, en slikte hij stenen (gastrolieten) om deze in zijn maag te kunnen verteren.

 

Arizonasaurus

Oorsprong naam: Vernoemd naar de staat Arizona, waar hij gevonden is

Soort: Landreptiel

Lengte: 6 meter

Tijdperk: Trias (245 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, was de Arizonasaurus geen echte dinosauriër. Hij was een krokodilachtig reptiel dat opviel door zijn grote rugzeil, vergelijkbaar met dat van de Dimetrodon en de Spinosaurus.

 

Attenborosaurus

Oorsprong naam: Vernoemd naar David Attenborough

Soort: Plesiosauriër

Lengte: 5 meter

Tijdperk: Vroege Jura

Leefgebied: Engeland

 

Australovenator

Betekenis naam: Zuidelijke Jager

Soort: Theropode

Lengte: 5 meter

Tijdperk: Vroege Krijt

Leefgebied: Australië

De Australovenator is de meeste bekende Theropode uit Australië, hoewel ook van deze soort maar weinig overblijfselen zijn gevonden. Hij liep op twee poten en zijn voorpoten waren kort, maar waren erg krachtig en hadden grote klauwen. Tegelijkertijd met de Australovenator werden kleinere Sauropoden gevonden, wat een aanwijzing kan zijn dat de jongen van deze dieren tot zijn prooi behoorden.

Mochten er ondanks onze grootste zorg schrijffouten in onze tekst staan, of onduidelijkheden zijn of heb je andere op- en/of aanmerkingen, geef dit dan per e-mail (info@speelboer.com) aan ons door en wij zullen direct actie ondernemen. Bij voorbaat dank.